skip to Main Content
Nupark 45

Lavt energiforbrug er fremtiden

Ny stor energimærket kontorbygning får både varme og køling fra Vestforsyning

“Det handler ganske enkelt om sund fornuft. Der er ingen grund til at forbruge mere energi – eller flere penge på energi – end højest nødvendigt.”

Sådan enkelt forklaringen, når man spørger direktør Kristian Krabbe, Krabbe & Partners Totalbyg, om hvorfor firmaet har opført sin nye kontorbygning som ´Klasse 1´-byggeri.

Krabbe & Partners er kendt for at hjælpe andre virksomheder med at få bygget, men denne gang har Nupark-virksomheden bygget for sig selv, og endda nærmest i baghaven. Den nye kontorbygning er nemlig det seneste knopskud i Nupark, hvor stadig flere virksomheder ønsker at leje kontorplads.

Huset holder selv på varmen

Udgangspunktet var, at den nye bygning skulle være lavenergibyggeri – altså´Klasse 1´. Mest fordi det er godt for både klima og økonomi, men også fordi det vil gøre byggeriet til en attraktiv showcase for Krabbe & Partners.

“Vi har været vidt omkring for at vurdere de mange muligheder for at optimere og minimere energiforbruget. I den forbindelse var Vestforsyning også inde over projektet, og så opstod idéen om at benytte fjernkøling.” fortæller Kristian Krabbe.

Kontorbygningen har nemlig en klimaskærm, der er så god til at holde på varmen, at kontorerne kan blive de rene svedekasser, hvis man ikke sørger for, at luften i ventilationsanlægget kan blive afkølet.

Lige som fjernvarme

Traditionelt løser man den opgave ved at placere et køleanlæg på taget af bygningen, hvor fra man via en el-drevet pumpe sender koldt ned i bygningen til afkøling af ventilationsanlægget. Men det behøver man ikke nødvendigvis, forklarer Vestforsynings varmechef Erik Andersen:

“I stedet for at producere det kolde vand i bygningen kan man få det leveret i rør. Det er fuldstændig samme princip som fjernvarme.”

Løsningen er især attraktiv i områder, hvor der er overskudsvarme i nærheden. Og det er der på Måbjergværket.

“I sommerperioden ville man ellers skulle bruge energi på at bortkøle den overskydende varme, så på den måde bliver det jo meget billig varme. Og det kan vi altså bruge til at producere fjernkøling,” siger Erik Andersen.

En fantastisk idé

Processen foregår i et køleanlæg i kælderen under Vestforsynings kundecenter, som er placeret midt mellem Måbjergværket og den nye kontorbygning i Nupark. Det kan lyde lidt bagvendt, at man bruger varmt vand til at producere køling, men det er en gammelkendt teknik, som man også kender fra camping-købeskabe baseret på absorptionskøling.

Den løsning vakte interesse hos Krabbe & Partners.

“Det lød som en fantastisk idé for os, at Vestforsyning kan udnytte overskudsvarme fra Måbjergværket til at give os afkøling. Det er jo sund fornuft, at man på den måde udnytter varme, som ellers bare ville være et spildprodukt,” siger Kristian Krabbe.

Fremtidens byggeri

I forhold til energimærkningen har det skab nogle udfordringer at beregne klima-effekten på et fjernkølingsanlæg. På den ene side bruger køleanlægget noget strøm, men på den anden side får man jo næsten gratis varme, som alligvel skulle have været afkølet på Måbjergværket.

Men det giver altid nogle udfordringer at være foregangsmænd, og Krabbe & Partners forventer da også, at fremtiden ligger i lavenergi-byggeri.

“Det bliver helt klart tænkt meget mere over energiforbruget, uanset om man bygger for private eller virksomheder. Det bliver nok et langt, sejt træk at gøre alle bygninger mere energivenlige. Og på nogle områder kræver det også, at man skal tænke anderledes og gøre op med nogle vaner. Men det skal nok komme, og vi bliver nød til at gøre noget, hvis der skal være rum til kommende generationer,” siger Kristian Krabbe.

Back To Top